2010. augusztus 17. napján a TV2 Tények című műsorában nyilvánosságot kapott állítások

2010-08-17 07:09 TV2    (MTM-SBS)

                 Mokka

Műsorvezető:  DEMCSÁK ZS., VUJITY T.

 

TV2, Mokka, 2010.08.17. 07:09:44-07:20:42

 

V. T.: - No hát mi mindent megtudtunk Rogán úrról.

Nem voltam hajlandó Hagyó Miklós kedvéért börtönbe menni és engedni kétes üzleti követeléseinek. Ezt már Hajdu László a XV. kerület polgármestere mondta a Népszabadságban adott interjújában, aki szerint egyébként gátlástalan haszonélvezők okozhatják az MSZP vesztét. Tegnap a Mokka vendége volt Szanyi Tibor, az MSZP kampányfőnöke, most jöjjön egy részlet ebből a beszélgetésből, utána pedig vendégünk lesz Hajdu László.

 

Szanyi Tibor kampányfőnök, MSZP: - A mi hitelességünk, azért viszonylag könnyen helyreállítható az én megítélésem szerint.

 

D. Zs.: - Hogyan?

 

Szanyi Tibor kampányfőnök, MSZP: - Egyszerűen hát őszinte, becsületes szóval. Azért először is lássuk be, hogy van egy sor olyan város ebben az országban, köztük városrész, kerület, Budapesten, szocialista vezetés alatt, amelyik egyszerűen pedáns és pazar módon működik. Tehát a XIII. kerület, de ugyanúgy említhetném most az átláthatósági rangsorban a VI. kerület ugye az ezüstérmes, végig, akik vezetik például a kerületeknek az átvilágítási rangsorát, ezek majdnem mind baloldali vezetésű városok. A jobboldaliaknál meg hát látszik, hogy, hogy, hogy megy az átláthatatlanság. A másik pedig az, hogy hat hét azért még sok idő. Tehát a kommunikáción nagyon sok múlik. Először is világossá fogjuk tenni, hogy egy fikarcnyival nincs több ügy, bírósági ügy a szocialista ilyen-olyan prominensekkel szemben, mint FIDESZ-es prominensekkel szemben. Több tucat FIDESZ-es prominens van jelen pillanatban vád alatt. A szocialista prominensek egy része, most például egy ikont mondok, Hunvald György másfél éve még csak vád sincs ellene, hovatovább az ember már gyanakszik, hogy most akkor tulajdonképpen mi van? Szóval ezeket a dolgokat azért viszonylag gyorsan is helyre lehet tenni..

 

D. Zs.: - Tehát akkor azt mondja, hogy elő fognak hozni olyan FIDESZ-es neveket, akik még nem kerültek elő vagy akiknek már voltak olyan bizonyos ügyeik, amik, amiket újra föl lehet melegíteni és a kampányban fölhasználni?

 

Szanyi Tibor kampányfőnök, MSZP: - Mindegyik lehet, de mondjuk nekünk nem célunk a közéletnek a kriminalizálása. Tehát nekünk nem célunk az, hogy a politikai vetélytársainkat bűnözőnek mutassuk be, de akkor itt is úgymond kikérem magamnak, hogy a FIDESZ ezt csinálja, akár a szocialista párttal, akár bárki mással. Szóval tényleg, egyszerűen most már vérforraló az, amit művelnek, hogy bedobnak a különböző jobboldali pontosabban kormány közeli sajtóorgánumokon keresztül egy-egy valós tény számot, hogy mint a lónak négy lába van és azon kezdenek el huhogni, hogy hú, akkor a kommunisták ellopták az ötödiket. Szóval és akkor sokan ezt persze el is hiszik, hogy naná, hát persze biztos ötlábú volt a ló. Hát nem. Szóval tényleg ebből, ebből maximálisan elég ebből a tempóból. És hogyha ezt csinálja valaki kormányzati pozícióból, ez viszont vissza fog köszönni nekik az önkormányzati választáson. Szerintem negatív értelemben.

 

V. T.: - És vendégem Hajdu László a XV. kerület polgármestere, volt MSZP-s politikus. Szép jó reggelt kívánok polgármester úr!

 

Hajdu László polgármester, XV. kerület: - Jó reggelt kívánok!

 

V. T.: - No, hát mit szól Szanyi Tibor szavaihoz? Nincs több korrupciós ügy, nincsen több MSZP-s korrupt politikus, mint a túloldalon.

 

Hajdu László polgármester, XV. kerület: - Remélem, hogy így lesz, igaza lesz a kampányfőnök úrnak. De hát tudni kell, hogy engemet attól kezdve, hogy bejelentettem, hogy fölfüggesztem a párttagságomat, néhány napon belül kitettek ebből a pártból, tehát én most elég rossz szájízzel mondhatnám csak azt, hogy mi van a szocialista pártba jelenleg. Tehát én a párton kívül kerültem elég gyorsan.

 

V. T.: - Hát akkor én kérem is, hogy mondja, tehát mi van a szocialista párton belül, azért csak egy emblematikus figurája volt a szocialistáknak, hosszú-hosszú ideig.

 

Hajdu László polgármester, XV. kerület: - Annál is inkább, mert huszonegyedik éve, hogy alapító tagja vagyok ennek a pártnak. Sőt, a XV. kerületének kifejezett szervezője is voltam és kerületi elnöke több éven keresztül..

 

V. T.:- Ne kerülgessük a forró kását! Korrupt párt az MSZP, tömegével vannak benne korrupt politikusok, vagy nincsenek, hát idézek Öntől egy mondatot. Nem voltam hajlandó Hagyó Miklós kedvéért börtönbe menni és engedni kétes üzleti követeléseinek. Akkor induljunk magasról, ugye polgár.., főpolgármester-helyettes úr mit kért Öntől?

 

Hajdu László polgármester, XV. kerület: - Hát tömegesen vannak becsületes emberek, hogy mindjárt tisztázzuk..

 

V. T.: - Ühüm.

 

Hajdu László polgármester, XV. kerület: - ..ebben a pártban. És vannak néhány hirtelen, gyorsan fölívelő emberkék itt ebben a pártban. Olyan káderek, akiket azt se tudjuk, hogy négy-öt évvel ezelőtt hol voltak. És azok gyanúsak az én szemembe is, így ütköztem egyébként a főpolgármester-helyettes úrral is.

V. T.: - A főpolgármester-helyettes, ahogy a Népszabadságban pénteken adott interjújában elmondta, az első látogatása, amikor Hagyó urat kinevezték, Önhöz vezetett. Azonnal bement és olyat kért Öntől, amitől Ön megdöbbent. Mit kért Öntől?

 

Hajdu László polgármester, XV. kerület: - Hát azt gondolom, hogy még négyszem közti beszélgetést én se tudnék bizonyítani, bíróságra én se szeretnék menni, olyat kért, ami..

 

V. T.: - Tehát akkor miért utalgat?

 

Hajdu László polgármester, XV. kerület: - Olyat kért, amivel én nem, nem tehetem meg. Közpénzről van szó és ez legyen elegendő, hogy nem tudok olyan szerződéseket aláírni, amik aztán utána ugyanabban a formában BKV-nál láttam viszont, hogy a most távfűtő műveknél, ilyen szerződést önkormányzati pénzből nem lehet ilyen típusú megbízásokat nem lehet adni és..

 

V. T.: - Ezek bűncselekmények vagy szabálysértések vagy korrupciós ügyek. Ennyit azért gondolom egy halmazban elárul? Tehát, ha el.., ha teljesítette volna Hagyó Miklós kéréseit vagy mondjuk úgy követeléseit, akkor Ön most a vád alatt lenne, Ön most lehet, hogy börtönben lenne, Ön akkor bűncselekményt követett volna el?

 

Hajdu László polgármester, XV. kerület: - Azt gondolom, hogy a határesten van egy ilyen, ha adok egy olyan szakértői megbízást, ami mögött nincsen teljesítés igazolás vagy valóságos teljesítés nincsen..

 

V. T.: - Hát az egy bűncselekmény.

 

Hajdu László polgármester, XV. kerület: - Igen, de sajnálatos módon ez ma egy elterjedt gyakorlat. Az állami iparban is és valószínűleg ezek szerint önkormányzati iparban is előfordult..

 

V. T.: - De hát Önök irányították ezt az országot nyolc évig. Tehát akkor ez..

 

Hajdu László polgármester, XV. kerület: - Én csak a XV. kerületért voltam felelős. Azt gondolom, hogy bármilyen percéért ennek a 14 évnek, ameddig én vagyok a polgármestere, vállalom a felelősséget. Nem tudna előállni a tizennégy év alatt egyetlen olyan ember sem, aki azt mondja, hogy Hajdu László bármely s akár egyetlen forintot is kért, mert különben nem volt a dolog elintézve.

 

V. T.: - Igen, de Hajdu Lászlónak nem, mint polgármesternek, vagy nemcsak, mint polgármesternek..

 

Hajdu László polgármester, XV. kerület: - Igen.

 

V. T.: - ..hanem, mint magyar állampolgárnak van egy kötelessége. Nevezetesen, hogyha bűncselekmény gyanúja a tudomására jut, akkor azt nyilvánosságra hozza. Ezek szerint Hagyó Miklós néhány évvel ezelőtt bement Önhöz, kért valamit, amiben Önben felvetette ezt a nagyon súlyos gyanút és miért nem akkor fordult a nyilvánossághoz? Miért most, amikor Hagyó Miklós, valljuk be, egy fogatlan oroszlán, aki ezt az adást is lehet, hogy a börtönből nézi, miért nem akkor szólt, amikor ő egy teljhatalmú politikus volt?

 

Hajdu László polgármester, XV. kerület: - Hát nem biztos, hogy Hagyó Miklós ezt mindig személyesen tette. Tehát például, ami nekem besokallt, az az, hogy neki emberei voltak. Ráadásul az én környezetemben. Tehát ez az egy eset miatt hát lehet, hogy tévedésből is lehet ilyet kérni, de amikor az ő környezetemben lévő embereim nap, mint nap, estéről estére azt követelik tőlem, hogy mit ér nekünk az, hogy tégedet már négyszer megválasztottak polgármesternek, mi hasznunk van nekünk abból, a te népszerűséged kit érdekel? Mert pártot, a helyi pártot túlzottan nem. De hogy üres a kasszánk, és sok minden egyéb, ezt szinte naponta, naponta megkaptam, és 2006-tól jelenik ez meg a szocialista pártba. Soha előtte nem ismertem ilyet. Pedig 16 évig parlamenti képviselője is voltam ennek a pártnak és csak most áprilisban nem engedett ugyanaz a kör elindulni, mint aki most nem enged polgármesterként elindulni. Tehát ez a kör szorongatott engemet, akik úgynevezett kerületekben meglévő ilyen őhozzá köthető emberek. Nálam is néhány ilyen van. Nevesítettem is az újságcikkben. Ezek az emberek viszont nem hagytak levegőhöz jutni. Folyamatosan nyomás alatt tartottak. Nyilván irányított módon, tehát nekem ez sokallt be.

 

V. T.: - Na most Ön arra utal, hogy ők esetleg viszont Önnel ellentétben, aki kikerült a pártból, teljesítették ezeket a bizonyos kéréseket?

 

Hajdu László polgármester, XV. kerület: - Hát miután az előző riportban láttam, hogy szuperhelyettes például a főpolgármester, nálam a helyettesem is benne volt ebbe a nyomásgyakorló csapatban, de én a helyetteseimnek csak annyi jogot adtam át, amiért én magam mertem vállalni a felelősséget, hogy ő dönthet. Az pedig olyan pici döntési..

 

V. T.: - Az Ön helyettese követett el bűncselekményt? Vagy követhetett el?

 

Hajdu László polgármester, XV. kerület: - Nem tudott elkövetni, mert a jogosítványokat nem adtam át. Egyszerűen nálam három főállású helyettesem van, minden előkészítésben, minden munkálatokban, tárgyalásokban részt tudnak venni, de olyan szerződés nincs aláírva, amihez az én nevem nem fűződik. Tehát nem tudták ezt megtenni, ezt csak az én tudtommal lehetett. És ez éppen ezért volt énrám a nyomásgyakorlás.

 

V. T.: - Témát lezárva, azt nyilatkozta a Népszabadságban pénteken, ezt csak azért folytatódhat most is, már ez, amiről beszélgetünk, mert szerintem, mármint Ön szerint, Hagyó valamivel a kezében tartja ezeket a figurákat. Ezek után nem véletlen, hogy 2009-ben a XV. kerületi juniálison engem hogy és hogy neveztek. Mivel tartja kezében hagyó Miklós a szocialistákat? Hát börtönben ülő emberről van szó.

 

Hajdu László polgármester, XV. kerület: - Hát most igen, de hát azokba a funkciókba, amibe be lettek például az én környezetembe lévő emberek téve, mindenki azzal foglalkozik, hogy a polgármesternek mennyi a keresete. Nálam másfélszer és kétszer annyit keresnek a körülöttem lévé emberek, a párt különböző és ez nemcsak a szocialista párt, ez így lesz most, a mostani kormányzónál is, ha berakott emberek igazgatóságokba, felügyelőbizottságokba, és hát azzal voltak ugye fogva, hogy kifizettelek benneteket, akkor ti pedig rendezzétek helyben az ügyet, rendezzétek a Hajdút. Ezért volt rajtam a nyomás, azt gondolom, hogy ez az a konkrétum, amire hivatkoztam is az újságban.

 

V. T.: - Mi lesz az Ön személyes jövője, indul a XV. kerületi polgármesteri székért, de akkor ezek szerint most MSZP támogatással, merthogy erről szó esett, hogy esetleg tárgyal erről a párt, vagy pedig függetlenként MSZP-s támogatással vagy mégis valahogy visszakerül ebbe a szép nagy családba?

 

Hajdu László polgármester, XV. kerület: - Én ebbe a családba jól éreztem magam is és számos ember van, aki miatt szívesen visszajönnék akár még párttagnak is, de szimpatizánsnak biztosan. Én ugyanaz a baloldali ember vagyok, mint 21 évvel ezelőtt, ugyanaz a tisztességes mozgalmár vagyok, mint azelőtt és ugyanolyan törvényes végzem a munkámat, mint korábban. Azt hiszem, hogy egy civil szervezetek, 20-21 civil szervezet áll mögöttem és egy civil szervezet nevében fogok indulni. Ez a RÁTE civil szervezete és nem hiszem, hogy sor kerülhet arra, hogy a szocialista párt akár kívülről is engemet támogat, mert jelenleg helyben már nem az a kérdés, hogy képes-e szocialista párt helyben nyerni, hanem az, hogy Hajdu László ne nyerjen, nem is más az ellenség, nem a FIDESZ az ellenfél, hanem Hajdu László.

 

V. T.: - Október harmadika után erre visszatérünk! Köszönöm szépen!

 

Hajdu László polgármester, XV. kerület: - Köszönöm én is!

 

-----   * * * * *   -----